Bateria de la Domnești face parte din tipul 3 de baterii, care este cel mai numeros.Sunt mai mici decât cele de tip 2, cu un număr mai redus de camere. Acest tip face parte din categoria bateriilor cu șanț doar pe frontul posterior. Frontul posterior, unde se afla cazarma avea ziduri în aripă.

Bateria 17-18 se află în imediata apropiere (la sud) de pasajul suprateran peste Centură al Autostrăzii A1 București-Pitești. Face parte din tipul 3, cu șanț numai pe frontul posterior, ca și la Măgurele sau Cățelu. Bateria este abandonată în prezent, terenul fiind lipit de cel al SC Titan Mar (azi THEDA MAR S.A). Bateria este abandonată, dar încă prezintă podul retractabil. A fost folosită de oamenii străzii și este plină de gunoaie, printre care cahle de sobă și bocanci în cantități impresionante9. Accesul este mai dificil pentru că se face pe prin porțile deschise a două firme private aflate în stânga SOCAR.

Bateria este prima inclusă în zona polului Albastru și poate avea functionalități mixte, mai cu seamă că se află în apropierea unui centru comenrcial important, dar și a unor zone rezidentiale nou construite, care duc lipsă de spații verzi (zona Militari residence). Aici se pot organiza spații atelier pentru diverse activități educative. Aflată lângă benzinăria Socar, este bine păstrată și relativ ușor accesibilă de la șoseaua de centură, în plus ar avea și loc pentru o parcare medie (teren de 8 ha).

Fiind într-o zonă de tranzit destul de importantă se poate opta pentru crearea de spații de a innopta în locuri extraordinare, încărcate de istorie. De asemenea spații verzi recreative si gastro ar putea creste mult interesul pentru zonă, care în prezent dincolo de faptul că este părăsită și abandonată, este complet necunoscută. În plus un atuu al acestei fortificații este acela ca nu prea a suferit inundații, ca multe dintre cele din Cetatea Bucureștiului.

Iată imagini cu starea actuală