În pregătirea expoziției noastre “Forturile Capitalei, 30 de imagini din viitor” care va avea vernisajul în data de 3 Noiembrie la Muzeul tehnic Dimitrie Leonida din București vă invităm sâmbătă 29 octombrie ora 11, la Fortul X Leurdeni, la o discuție despre prezent și viitor. Participarea este gratuita, doar in baza inscrierii prealabile.

Pentru că accesul în fortificație se face prin lateralul fortului, punctul de întâlnire este în fața societății comerciale Smart Beton, la intersectia DNCB cu un mic drum (aproximativ 1 km distanță de la intersectia DNCB cu Strada Leordeni).

Întâlnirea deschisă publicului larg are ca scop înțelegerea potențialului acestor edificii militare dezafectate, istoriei pe care ele o poartă, dar mai ales a modului în care pot deveni parte din comunitate azi. Întrucât fortul se află într-o stare de degradare avansată întâlnirea se va face cu un numar restrans de particianți.

Va rugam asadar sa va inscrieti aici pentru participare

Înainte de a vă vorbi despre fort și despre expoziția de la început de Noiembrie de la Muzeul Dimitrie Leonida vreau să vă fac o scurtă introducere a ceea ce ar fi trebuit să fie un sistem de fortificații fără egal, un sistem care ar fi schimbat poziția României în materie de politică militară.

18 forturi militare de apărare şi tot 18 baterii formează centura de fortificaţii a capitalei. Proiectul centurii de fortificații a fost gândit de arhitectul și inginerul militar belgian, generalul Henri Alexis Brialmont, la cererea Regelui Carol I, construcția centurii de fortificații începând în anul 1894. Henri Alexis Brialmont a proiectat și fortificaţiile oraşelor Liege, Namur și Anvers.

Pe interiorul centurii de fortificații au fost construite o cale ferată și o șosea ce uneau forturile, azi cele două încă sunt folosite: una fiind Centura rutieră a Bucureștiului, cealaltă doar o centură feroviară prea puțin exploatată.

În prezent, fortificaţiile sunt fie în administrarea unor investitori privaţi, fie sunt parte a unor unităţi militare sau în posesia administraţiilor locale. Unele dintre aceste entități și-au exprimat interesul în a încerca să le ofere un viitor forturilor și bateriilor rămase, respectiv 31 de edificii.

Fortul X Leurdeni se află în apropierea șoselei de centură a Bucureștiului, între satele Glina și Popești-Leordeni, la cam 4 km de bateria 9 – 10 Cățelu. Este singurul fort din centura de fortificații a Bucureștiului situat așa departe de o baterie.

Este un fort de tip 3, ca majoritatea forturile din centura de fortificații a Bucureștiului, un fort în formă trapezoidală, fără reduit (fortăreață autonomă de refugiu în cadrul altei fortărețe precum Fortul I Chitila sau Fortul XIII Jilava), mult mai mic decât în planurile inițiale datorită resurselor limitate alocate, dar adaptate la noua tehnologie militară, mai exact făcut să reziste obuzului torpilă.

Multumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestei intalniri Consiliului Local Popesti Leordeni.

Multe informații despre expoziția de la Muzeul Dimitrie Leonida le găsiți aici

Vă așteptăm cu drag!