Forturile din Centura de Fortificații

Fortul 1 Chitila

Situație

Fortul Chitila este primul finalizat din centura de fortificații. Este un fort de tip 1, construit după planurile originale. Este în prezent abandonat, într-o stare de degradare accentuată de faptul că o parte este încă inundată. Există în schimb deschidere din partea proprietarului actual pentru a remedia situația monumentului.

Fortul 2 Mogoșoaia

Situație

Este un fort mare, de tip II, care a fost trecut în prezent este partial folosit de diverse firme (ciupercării, fabrici de murături) ca spații de depozitare. Accesul este restricționat, iar o evaluare exactă a stării Fortului 2 Mogoșoaia nu a putut fi făcută.
Fortul 3 Otopeni

Situație

Ca și Fortul 1 Chitila, fortificația de la Otopeni este de fort de tip 1, fiind un fort cu suprafață mare. O evaluarea exactă și completă a fostului fort nu se poate face întrucât o parte considerabilă este în proprietatea M.A.p.N, cealaltă este concesionată către Zarea S.A.
Fortul 4 Tunari

Situație

Fortul 4 Tunari se încadrează în tipul 3 de forturi. Forturile de acest tip reprezintă majoritatea fortificațiilor de centură (12 la număr). O vreme a adăpostit arhivele militare, dar după 1956, acestea au fost mutate din cauza inundațiilor. Starea monumentului este destul de precară. În prezent se află în incinta unei unități militare în care accesul și fotografierea nu sunt premise.
Fortul 5 Ștefănești

Situație

Este un fort unic ce pornește de tip 2 și are denumirea de fort acvatic datorită existenței permanente a apei care se află în șanțul de apărare. A fost proiectat de Direcția Lucrărilor de Fortificație și nu de generalul belgian Henri Brialmont. În prezent de află în incinta unei unități militare și accesul și fotografierea sunt strict interzise
Fortul 6 Afumați

Situație

Fortul 6 Afumați este unul dintre cele mai complexe forturi din România. Este un fort unic care are cele mai multe turele și implicit galerii, o adaptare a tipului 2, căruia i-a fost exclus reduitul. A fost folosit drept depozit, camerele garnizoanei au trecut prin schimbări și este într-o stare de degradare similară cu a celor mai multe dintre fortificații
Fortul 7 Pantelimon

Situație

Fortificația are caracteristicile unui fort de tip 3, și a fost proiectat după apariţia obuzelor-torpilă.Construit în 1884-1895 după planurile avizate de generalul-locotenent H.A. Brialmont. De-a lungul timpului s-au produs niște modificări – turelele sunt astupate complet, iar fața dinspre interior este puțin modificată, fiind adăugate clădiri anexe. Accesul este interzis pentru că se află în incinta unor unități militare.
Fortul 8 Cernica

Situație

Se încadrează în tipul 3 de forturi, fiind varianta simplificată. În trecut a fost folosit drept loc de depozitare a combustibilului, ceea ce a condus la o explozie în urma căreia galeria de contraescarpă a fost distrusă parțial, iar turelele au fost astupate. Accesul este dificil întrucât fortul se găsește în patrimoniul M.Ap.N
Fortul 9 Cățelu

Situație

Istoria fortului 9 Cățelu a fost relativ scurtă. În 1921 și în 1925 s-au produs două explozii puternice care au dus la distrugerea fortului. Azi mai sunt cam 50 de metri dintr-un vechi tunel.
Fortul 10 Leurdeni

Situație

Diferit față de celelalte forturi este că se află la cea mai mare distanță de o baterie intermediară (peste 4 km), fiind o excepție de la regulă. Se încadrează în tipul 3 de forturi. În 1959 a trecut în patrimoniul Ministerului Agriculturii prin OT 321/1959. Este abadonat și se poate vizita. Starea de degradare este mare și sunt și modificări făcute de unele dintre firmele care au ocupat terenul dintre fort și șoseaua de centură
Fortul 11 Popești

Situație

Se încadrează în tipul 3 de forturi, fiind similar cu cel de la Leurdeni. Este cumva o similitudine aproape perfectă între bateriile și forturile din Leurdeni și Popești. Diferite față de fortul precedent sunt galeriile laterale care nu fac legătura cu galeria de contraescarpă, aceasta întinzându-se doar până la turelele de pe umerii fortului. Fortificația este inaccesibilă fiind în administrația SPP. De afară pare într-o stare de degradare mai mică decât forturile abandonate. 

Fortul 12 Berceni

Situație 

Fortul 12 Berceni este unul dintre cele 12 forturi de tip 3. Dintre toate forturile, rămase fără incidente după ce a fost evacuată muniția de război, probabil acesta este în cea mai gravă stare de degradare. Pe suprafața sa, din anii 2000 s-a așezat societatea comercială REMAT SUD, care refuză să ofere orice informație despre starea fortificației. Imaginile din satelit arată potențialul dezastru. Majoritatea suprafeței de protecție a fortului a fost defișată și escavată, inclusiv probabil părți din construcție.

Fortul 13 Jilava

Situație

Fortul 13 Jilava are o istorie aparte. Din punct de vedere structural face parte din tipul 2 și are o dimensiune mare. Istoria fortului se desprinde de restul fortificațiilor încă din vremea lui Carol I. În anul 1907 este folosită pentru prima oară drept închisoare pentru răsculați. După dezarmare, acest fort a rămas închisoare militară și a servit drept penitenciar de maximă siguranță pentru legionari, comuniști, carliști și alți opozanți ai celor aflați la putere până în 1990.
Fortul 14 Broscăriei

Situație

Fortul se află în apropierea cartierului Aluniș din orașul Măgurele, iar originea numelui este până în prezent necunoscută. Se încadrează în tipul 3 de forturi, fiind construit după planurile inițiale și având numărul maxim de încăperi pentru cazarmă. Zidul posterior se poate observa cu puțină atenție din Șoseaua de Centură. În prezent, se află în incinta unei unități militare, iar accesul și fotografiatul sunt interzise

Fortul 15 Măgurele

Situație

Fortul 15 Măgurele se încadrează în tipul 3 de forturi și este construit după planurile inițiale, respectând structura cu număr maxim de camere pentru cazarmă. Fortul se află în incinta Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, fiind principala cazarmă din capitală pentru jandarmi.

Fortul 16 Bragadiru

Situație

Se încadrează în tipul 3 de fortificații, dar o noutate care apare la acest fort este galeria de acces la contraescarpă căptușită cu metal. Fortul este abandonat, însă se află în incinta unei unități militare. Este într-o situație cumva similară cu majoritatea fortificațiilor. Sunt părți inundate. Se poate vizita fie cu bunăvoința pazniciilor firmelor care se află la șosea, fie ocolind perimetrul.

Fortul 17 Domnești

Situație

Fortul Domnești, de tip 3, se află în dreptul CET Vest Militari. Este în interiorul unei unități militare. Terenul unității poate fi înconjurat, iar în partea anterioară, în exteriorul contraescarpei, vom putea observa un poligon de trageri cu armament ușor. Fortul Domnești a fost o fortificație norocoasă au avut loc de-a lungul timpului două explozii, una în anul 1923 și alta în 1932, soldate cu 17 morți, dar nu l-au avariat catastrofal.

Fortul 18 Chiajna

Situație

Fortul 18 Chiajna este singurul fort aflat în interiorul Șoselei de Centură. Acesta este “prins” între șosea și calea ferată, pentru că linia de centură urmează traseul inițial (prin estul fortului), în timp se șoseaua actuală ocolește fortul pe la vest. În prezent custodia fortului aparține azi SC Legume Fructe Militari SA, S.C. Chiajna S.A. Din acest motiv o parte însemnată nu poate fi vizitată/ evaluată.

 

 

Email

turismistoric@gmail.com

Adresă

Șoseaua de Centură a Bucureștiului