Forturi

30 de imagini din viitor

Proiectul își propune:
– realizarea de materiale vizuale de prezentare a propunerilor de reutilizare a 10 dintre fortificațiile Capitalei;
– prezentarea propunerilor dedicate efortului de revitalizare a centurii de fortificații și, în același timp, în cadrul unor evenimente cu public consultarea publicului participant, cu privire la potențiale destinații ale fortificațiilor.

Propuneri

Forturile și Bateriile alese

Fortul I Chitila

Fortul X Leurdeni

Bateria 10-11 Leurdeni

Bateria 14-15 Broscărei

Bateria 4-5 Tunari

Bateria 13-14 Jilava

Fortul VI Afumați

Fortul XIII Jilava

Bateria 9-10 Cățelu

Bateria 16-17 Domnești

Bateria 3-4 Otopeni

Fortul VIII Cernica

 Poluri și Forturi

 

O posibilă împărțire

Polul Albastru

Polul Albastru propune un mix de domenii, îmbinând elemente de educație/cultură cu cele de agrement, gastronomie, turism, activități în aer liber.

Ținând cont de specificul vecinătăților, unele dintre acestea cu ele o densitate mare de locuitori lipsiti de acces la spații pentru agrement, sport, evenimente culturale și de recreere, fortificațiile cuprinse în Polul Albastru poate oferi modalități de petrecere a timpului liber pentru toate categoriile de populație, devenind în același timp un motor de dezvoltare în zonă.

Polul Roșu

Polul Educației și culturii sau Polul Roșu este amplasat între Fortul 13 Jilava și Fortul 16 Bragadiru. Polul Roșu are în componență două obiective importante: Fortul XIII Jilava și Bateria 13-14 Jilava. Un centru comemorativ propus la Fortul 13 Jilava este așteptat de o lungă perioadă de timp, iar Bateria 13-14 Jilava ar aduce în discuție istoria filmului.

Și celelalte fortificații din zona pot fi organizate ca spații educaționale, care vor atrage școlile către ateliere artistice diverse, schimbând modul în care această zonă a capitalei este percepută.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polul Gaben

Polul Gaben sau polul artelor este poziționat în zona de est a Capitalei, respectiv cea cuprinsă între Fortul 6 Afumați și Bateria 9-10 Cățelu. Acest pol pornește de la nevoia de spațiu care să poată găzdui ateliere comune pentru artiști plastici, cum existau în trecut la Combinatul Fondului Plastic. Polul Galben ar putea găzdui nu doar ateliere, ci și galerii și spații comunitare si se poate transforma într-o zonă propice pentru o bienală sau un târg de artă contemporană – în parteneriat cu instituții naționale în domeniu.

Pol Verde

Zona de sud-est a Capitalei, porțiunea cuprinsă între Fortul 10 Leurdeni și Fortul 12 Berceni, a fost gândită ca Pol Verde ca răspuns la puternica dezvoltare urbană din zonă. Ar putea deveni cea mai importantă zonă de petrecere a timpului liber pentru locuitorii din sudul Capitalei, unde spațiile verzi și cele pentru sport aproape lipsesc, aducand zonei de sud-est 75 ha de verdeață și spații de agrement.

Forturile în Expoziție

 

 

Email

turismistoric@gmail.com

Adresă

Șoseaua de Centură a Bucureștiului