Bateriile din Centura de Fortificații

Bateria 1-2 Chitila

Situație

Bateria 1-2 face parte din tipul I de baterii intermediare construite, așadar printre cele mai mari. În prezent se află în incinta unei unități militare, iar o evaluare exactă nu se poate face, însă se pare că este printre cele mai bine întreținute dintre cele existente.

Bateria 2-3 Mogoșoaia

Situație

Aceasta este una dintre fortificațiile care în prezent nu mai există, deoarece a explodat în 23 septembrie 1919, din cauza neglijenței celor care manevrau armamentul depozitat acolo.

Bateria 3-4 Otopeni

Situație

Bateria de la Otopeni este cea mai mică din tot angrenajul de fortificații. Este singura care face parte din tipul IV de baterii (unică), dar din păcate este în permanență inundată, însă accesul e facil. Din cauza apei este într-o avansată stare de degradare. 

Bateria 4-5 Tunari

Situație

Se încadrează în tipul I de baterii și este complet abandonată. Accesul către aceasta se poate face ușor din Șoseaua de Centură, pe un teren viran, iar șanțul nu este inundat permanent.

Bateria 5-6 Ștefănești

Situație

Este o baterie de tip II, probabil cazul cel mai fericit dintre toate fortificațiile. A fost restaurată integral, este centru de agrement pentru personalul militar, deci imposibil de evaluat.

Bateria 6-7 Afumați

Situație

Este o barieră de tip I, dar nu știm stadiu de degradare. Este printre puținele înscrise în Lista Monumentelor Istorice, dar proprietarii depozitelor de la șosea nu permit accesul.

Bateria 7-8 Pantelimon

Situație

Bateria 7-8 Pantelimon e află la periferia oraşului Pantelimon. Se încadrează în tipul I de baterii și are o formă triunghiulară. Din păcate din 2012, unitatea militară a fost reactivată și este imposibilă evaluarea bateriei

Bateria 8-9 Cernica

Situație

Bateria 8-9, făcând parte din tipul III, a fost demolată, scufundată și explodată. Terenul acesteia, greu reperabil, este abandonat şi folosit ca platformă pentru deşeuri.

Bateria 9-10 Cățelu

Situație

Bateria aparține tipului III și a avut o istorie identică cu majoritatea fortificațiilor din jurul Bucureștiului, doar că astăzi este cea mai cunoscută. Este situată lângă un drum important – autostrada A2 și e plină de deșeuri.

Bateria 10 – 11 Leurdeni

Situație

Face parte din tipul mixt B de baterii. Construcția are dimensiuni reduse și un număr mic de încăperi. Ușor accesibilă din centură, dar accesul este strict interzis. Totuși în trecut s-au făcut tot felul de modificări și adaptări ale încăperilor.
Bateria 11 – 12 Popești

Situație

Bateria 11-12 se află în incinta Complexului turistic Miorița, aflat pe Șoseaua de Centură în apropiere de intersecția cu Șoseaua Berceni. Face parte din tipul IV mixt B, ca și Bateria 10-11, dar nu poate fi evaluată
Bateria 12-13 Berceni

Situație 

Singura baterie ridicată în acest tip. Ca profil de organizare era asemănător cu bateria intermediară de tip 3, dar este o bateria tip mixt A. Evaluarea nu poate fi făcută, fiind in cadrul unei unități militare.
Bateria 13-14 Jilava

Situație

Face parte din tipul 2 de baterii, existând puține exemplare de acest fel rămase. Deși este într-o stare de degradare destul de avansată, încă se găsesc elemente din vechea structură militară. Din 1956 ea a adăpostit și Arhiva Națională de Film, în prezent fiind în perimetrul acestei instituții, de aceea accesul este permis doar pe baza unor aprobări.

Bateria 14-15 Broscăriei

Situație

Se încadrează în tipul 2 de baterii, dar a fost folosită drept depozit pentru deșeurile radioactive de la reactorul de la Măgurele. Potrivit documetelor a fost decontaminată în anii 2000, dar o primă evaluare ar trebui făcută în primul rând din această perspectivă.

Bateria 15-16 Măgurele

Situație

Structura bateriei se încadreză în tipul 3 de și este una dintre cele mai bine conservate baterii, însă pe terenul acesteia sunt aruncate foarte multe deșeuri. În imediată apropiere a fost amenajat un poligon de testare a grenadelor (unitate militară), dar bateria nu face parte din acest poligon, fiind complet abandonată.
Bateria 16-17 Bragadiru

Situație

Bateria 16-17 Bragadiru se încadra în tipul 3 și a fost folosită drept loc depozitare a munițiilor. Din cauza neglijenței, în perioada interbelică, a avut loc o explozie ceea ce a dus și la distrugerea fortificației.
Bateria 17-18 Domnești

Situație

Bateria 17-18 face parte din tipul 3, cu șanț numai pe frontul posterior, ca și la Măgurele sau Cățelu. Bateria este abandonată în prezent, dar înconjurată de tot felul de proprietăți care fac dificil accesul direct. Este într-o stare de degradare accentuată, dar păstrează o serie de elemente interesante din arhitectura originală.
Bateria 18-1 Chiajna

Situație

Bateria 18-1 a explodat în anul 1921, omorând 8 militari. Era depozit de muniții. Terenul acesteia se află lângă Gară Chiajna.

 

 

Email

turismistoric@gmail.com

Adresă

Șoseaua de Centură a Bucureștiului