În secolul al XV-lea, când tunul a ajuns să domine câmpul de luptă, un nou stil de fortificație a evoluat în Europa. Aproape asemănător cu forma unei stele, aceste fortificații aveau mai multe bastioane triunghiulare, concepute special pentru a se acoperi unul pe celălalt, și un șanț larg care să nu permită trecerea trupelor inamice. Pentru a contracara bilele de tun, pereții defensivi au fost făcuți mai mici și mai groși și au fost protejați de maluri de pământ ușor înclinate numite glacis, în fața șanțurilor, astfel încât pereții erau aproape complet ascunși de focul artileriei orizontale. Noua fortificare a devenit atât de populară încât designul a fost adoptat rapid de către alte națiuni din lume, precum India sau Japonia.

Fort Bourtange este o astfel de fortăreață situată în satul Bourtange, Groningen, Olanda. A fost construit în 1593 de către William I, pentru a proteja singurul drum dintre Germania și orașul Groningen, controlat de spanioli în timpul Războiului de optzeci de ani.

În timpul războiului de optzeci de ani, spaniolii aveau controlul asupra Groningenului și a drumului care ducea până în Germania. William, liderul Olandei, a considerat necesar să întrerupă comunicările dintre Groningen și Germania. Acesta a hotărât că, pentru asta, ar fi recomandat să construiască o fortificație în zona Bourtange. Fortul a fost finalizat în 1593, avea o rețea de canale și lacuri care au fost folosite ca șanțuri. În inima sa se afla o piață centrală cu străzi care duceau direct la diferitele bastioane din șanțul de protecție. În anul în care a fost finalizat, forțele spaniole au încercat să-l distrugă, însă atacul a fost un eșec.

Fortul Bourtange a rezistat inclusiv unui atac german din anul 1672. După ce au capturat 28 de orașe din nordul Olandei, au cerut ca Fortul să fie predat. Legenda spune că germanii i-au oferit guvernatorului fortăreții, căpitanul Protts, 20.000 de guldeni să se predea. Căpitanul Prott a refuzat i-ar nemții au atacat, dar atacul lor a fost fără izbândă.

Circa 100 de ani mai târziu, în 1960, guvernul a decis să restaureze vechiul fort și să-l facă muzeu istoric. Astăzi poate fi vizitat,ba chiar există și unități de cazare în interiorul vechiului fort militar. Periodic sunt organizate evenimente de reenactment sau diverse târguri de produse tradiționale care adună public divers.