Fortul 8 este un fort situat în districtul Hoboken al orașului Antwerpen din Belgia și o parte a centurii de forturi Henri Brialmont, nimeni altul decât cel care a fost contractat să realizeze forturile din centura Bucureștiului. Fortul ocupă aproape întreaga parte de sud a districtului și este unul dintre cele mai autentice și mai bine păstrate forturi ale generalului Henri Brialmont.

Ca și forturile de la noi nu a fost niciodată folosit, de aceea nu a suferit distrugeri în timpul conflictelor. e adevărat că nu a fost niciodată armat, întărit cu beton sau modernizat după ce a fost construit.

Fortul 8, a cărui construcție s-a desfășurat între 1860 și 1864, este unul din cele opt forturi destinate apărării orașului Antwerpen împotriva unor eventuale invazii și care constituiau așa-numita centură Brialmont. De altfel în a doua jumătate a secolului al XIX-lea ideea de fortificații întărite era prezentă frecvent în discuțiile militare. Lucrările s-au desfășurat sub supravegherea căpitanului (la momentul acela) și arhitectului de forturi Henri Alexis Brialmont, pe terenuri aparținând anterior unor domenii nobiliare, inclusiv Scaldisburg al contelui Moretus. Zidurile fortului au o înălțime remarcabilă, precum cele ale Fortului 7, iar construcția găzduia o baterie de artilerie, la fel ca Fortul 5 din Edegem.

Fortul 8 se întinde pe o suprafață de 36 de hectare. La izbucnirea Primului Război Mondial el s-a dovedit însă inutil; tehnologia sa era deja depășită. Același lucru a fost constat și în România și din acest motiv centura de fortificații nu a fost utilizată.

Situația actuală

În 1977, fortul a fost cumpărat de fosta comună Hoboken. În acest moment, domeniul face parte din vasta zonă verde a districtului Hoboken și este, cu excepția unei mici părți în interiorul fortului, accesibil fără restricții publicului. Fortul interior poate și el fi vizitat de turiști, însă doar însoțiți de ghizii de specialitate ai instituției. În fort se află o sală de sport și terenuri unde se pot practica atletism, badminton, baschet, handbal, korfball, volei și futsal.

Fortul 8 este sediul mai multor organizații sportive (cea mai notabilă fiind Sportschuur), precum și de tineret.