Forturile din jurul Municipiului București care sunt complet/ parțial abandonate (excluzând forturile din cadrul unităților militare) pot fi valorificate turistic, economic și cultural prin investiții sau parteneriate public-privat. Fiecare fort deține anumite caracteristici specifice care derivă din structură, amplasare și utilitatea  lor în prezent. Scopul în care au fost construite și tipul de construcție sunt însă comune, astfel că anumite proiecte se pot potrivi mai multor forturi.

Urmărind o serie de caracteristici generale am ales să creem 4 zone mari – poluri de interes – în jurul cărora se se poată construi unitar. Așa cum menționam mai sus, fiind construite similar orice fort/ baterie poate face parte din oricare dintre polii menționați, dar împărțirea de față – prezentată de altfel și în studiu Forturile Bucurestiului, de la ruina la resursa, material realizat pentru CJ Ilfov în anul 2020, ține seama de o serie de lucruri:

  • o administrare unitară beneficiază de o posibilitate mult mai mare de realizare a unor evenimente, dacă locațiile dedícate acestora sunt grupate
  • anumite zone (ex. Jilava atat fortul cat si batería) au elemente caracteriste aparte pentru includerea lor într-un pol / arie de interes dedicată
  • alte fortificatii sunt asezate în zone suprapopulate si functionalitățile lor ulterioare ar putea sa amelioreze niste stari de fapt
  • de asemenea s-a avut în vedere logica sustenabilității pe termen mediu si lung, precum și a amortizării investițiilor de aceea trasformarea tuturor strict în muzee nu este fezabilă, iar necesitatea interconectării acestei centuri de fortificații este inclusiv una economică

Prezentare poluri și delimitarea polurilor

Polul Albastru

Cuprinde fortificațiile din zona de Vest și Nord-vest a Capitalei și este cel mai mare din punct de vedere al obiectivelor care ar putea fi incluse – de la Bateria 17-18 Domnești la Bateria 4-5 Tunari. Urmărind specificul Polul Albastru propune un mix de domenii, îmbinând elemente de educație/cultură cu cele de agrement, gastronomie, turism, activități în aer liber.
Ținând cont de specificul vecinătăților, unele dintre acestea cu ele o densitate mare de locuitori fără să ofere acestora acces la spații pentru agrement, sport, evenimente culturale și de recreere, fortificațiile cuprinse în Polul Albastru poate oferi modalități de petrecere a timpului liber pentru toate categoriile de populație, devenind în același timp un motor de dezvoltare în zonă. Zonele de agrement, sport, recreere, spațiile culturale, evenimentele organizate și oferta gastronomică diversificată vor crește exponențial interesul pentru zonele rezidențiale adiacente, cu toată dezvoltarea economică ce decurge din această dezvoltare.

Polul Galben

Polul Gaben sau polul artelor este poziționat în zona de est a Capitalei, respectiv cea cuprinsă între Fortul 6 Afumați și Bateria 9-10 Cățelu. În prezent, din punct de vedere fizic și juridic în acest pol ar putea fi incluse 3 fortificatii. Cu toate acestea acest pol pornește de nevoia găsirii unui spațiu care să poată găzdui ateliere comune extrem de necesare artiștilor plastici, ateliere ce existau în trecut în cadrul Combinatului Fondului Plastic. În interiorul orașului este greu de găsit un spațiu pentru ateliere, dar Polul Galben ar putea găzdui nu doar ateliere, ci și galerii și spații comunitare. Polul Galben se poate transforma într-o zonă propice pentru o bienală sau un târg de artă contemporană – în parteneriat cu instituții naționale în domeniu. Concentrația de artiști, pasionați de artă, mecena etc va contribui la dinamismul zonei și va aduce cu sine dezvoltări naturale care, deși greu de anticipat, vor contribui la prestigiul acestui areal și va crește exponențial interesul pentru acesta. În același timp, centrele comunitare, ușor accesibile și centrate pe nevoile culturale și de recreere ale comunităților lor locale, vor fi poli de atracție pentru locuitorii zonei și vor aduce plus valoare tuturor dezvoltărilor din aceste zone.

Polul Verde

Zona de sud-est a Capitalei, respectiv cea cuprinsă între Fortul 10 Leurdeni și Fortul 12 Berceni, a fost gândită drept Polul Verde și vine ca un răspuns la puternica dezvoltare urbană din sudul Bucureștiului. Polul Verde ar putea deveni cea mai importantă zonă de petrecere a timpului liber pentru locuitorii din zona de sud Capitalei, precum și din împrejurimi. Spațiile verzi extrem de necesare în acest areal, precum și accesul la sport pentru marea masă a populației, vor contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și la creșterea nivelului de sănătate. Polul Verde, deși ar avea doar 3 fortificații, ar putea  aduce zonei de sud-est 75 ha de verdeață și spații de agrement, o creștere exponențială comparativ cu situația existentă în prezent. Efectul așteptat este unul de revitalizare a întregii zone, care nu oferă în prezent locuitorilor parcuri, zone de agrement sau sport. Lângă acestea vor înflori mici afaceri, de la cafenele și restaurante la magazine cu articole sportive sau cursuri pentru practicarea diverselor sporturi (dans, arte marțiale etc.)

Polul Roșu

Polul Educației și culturii sau Polul Roșu este amplasat între Fortul 13 Jilava și Fortul 16 Bragadiru. Polul Roșu are în componență două obiective importante: Fortul XIII Jilava și Bateria 13-14 Jilava.  Muzeul propus la Fortul 13 Jilava este așteptat de o lungă perioadă de timp de o pătură largă a populației României. Scopul lui va fi să prezinte viața în penitenciarele comuniste, evenimentele istorice importante din perioada comunistă, influența poliției politice în viața unui stat și modul în care puterea comunistă și-a suprimat adversarii politici. Mai mult, Bateria 13-14 Jilava aduce în discuție atât istoria filmului, cât și a unor locuri de agrement de acest fel. De asemenea celelalte fortificații care pot fi incluse Polului Roșu pot fi organizate ca spații educaționale, care vor atrage școlile către ateliere artistice dintre cele mai diverse, schimbând în totalitate modul în care această zonă a capitalei este privită.