Bateria de la Otopeni este unică în tot sistemul de fortificații. Ca majoritatea fortificațiilor, nu este inclusă pe lista monumentelor istorice și are mai mulți proprietari. Corpurile de clădire, inundate mai tot timpul anului, nu apar în documentele cadastrale.

Din punct de vedere istoric și arhitectural era cel mai mic tip de fortificație construit pentru Cetatea București. Nu dispunea de șanț, ca profil și organizare, era asemănător cu bateriile intermediare de tip nr. 3. Deosebirea vizibilă era la frontul posterior unde se afla cazarma, fortificația neavând ziduri în aripi, șanțul fiind săpat doar între cele două semibastioane. Mulți ani nu a fost în atenția nimănui și de aceea s-au păstrat multe din elemente – chiar și cele de metal. Din păcate în ultimii zece ani a fost vandalizată în numeroase rânduri, mare parte din aceste elemente extraordinare fiind furate.

Accesul este facil, se face direct din șoseaua de centură. Zona din față permite amenajarea unor locuri de parcare. Bateria se află într-o zonă împădurită care ar putea fi curățată și păstrată. Starea fortificației este destul de precară întrucât și în acest an foarte secetos, încă se află 30 cm sub   apă. Fortificația este abandonată și în paragină. Adesea ea apare în fotografiile celor care participă la Marea Evadare sau alte competitii sportive care se tin pe lângă Capitală. Totuși spațiul poate fi mai bine folosit. Este o fortificație relativ curată, dar necesită măsuri urgente de drenaj a apei.

Într-un spațiu ca Bateria 3-4 Otopeni, cu suficient teren în jur, se pot organiza ateliere de grădinărit urban (urban farming), cu cursuri și degustare tip “grow your own salad”, cum a fost organizată în vara anului 2017 la Grădina Universitarilor din București în cadrul Street Delivery, ediția Grădini Posibile, unde publicul a putut participa la workshop-uri și apoi culege și prepara roadele acestora.

De asemenea fiind vis-a-vis de ansamblul rezidențial Greenfield, fortificația poate să servească pentru spații comunitare pentru activități sportive și târguri, eventual administrat de cei cu Prima Evadare sau chiar Greenfield. Terenul este relativ mic în comparație cu al celorlalte forturi, ceea ce limitează dimensiunea parcării. Însă este foarte ușor accesibilă și ofertantă pentru nevoile locuitorilor din zonă.