Forul 6 Afumați era gândit în schema generalului belgian, Henri Brialmont, drept un fort mare de tip 2, menit să întărească zona de est a centurii fortificate. Totuși construcția lui începe cu puțin timp înainte de 1887. După evaluările făcute în momentul apariției obuzului-mină, Comisia de Apărare a decis o serie de modificări pentru acest fort. Putem spune că la fel ca fortul acvatic de la Ștefănești, fortul Afumați se încadrează într-un tip unic de forturi.

Acesta este unul dintre cele mai complexe forturi, unic și derivă tot din tipul 2 de forturi, dar care nu are în componență sa un reduit (acea fortăreață interioară). Caracteristicile ce îl încadrează într-un fort unic sunt cele 9 turele, așadar are cele mai multe galerii.

Aspectul cel mai interesant cu privire la acest fort nu este doar lipsa reduitului, ci construirea unei galerii în lungul axului fortificației, care se bifurca în formă de trident. Acest aspect a dat o organizare interioară diferită. Garnizoana era adăpostită pe frontul posterior. Din punct de vedere militar, acest fort, pornind de la ideile arhitectului belgian si îmbunătățite de către militarii români este foarte interesant și destul de bine realizat pentru necesitățile armate ale sfârșitului de secol XIX. Unii experți îndrăznesc să spună că este un fort chiar mai bun decât cel de bază.

În ceea ce privește evoluția fortului după 1918, acesta a fost folosit drept depozit, camerele garnizoanei au trecut prin schimbări fiind construite bazinete, semn al folosirii drept depozit. La un moment dat a fost o vreme în proprietatea Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului. Fortul a fost utilizat în mai multe scopuri, dar niciodată ca mod de apărare. În afară de întrebuințare ca depozit de către câteva firme, a fost și depozit de murături pentru locuitorii din zonă, apoi groapă de gunoi. Situația juridică este aparte, fiind deținut de către 18 proprietari. Fortul este abandonat. Poate fi vizitat, însă autoturismul trebuie lăsat la intrarea în aria de construcții civile, după stația de betoane. Apoi urmează un drum printr-o zonă cu gunoaie și vegetație spontană abundentă. Fortul are podul lipsă și poate fi parțial inundat, în funcție de anotimp.

Deși situația juridică este destul de complicată, alegerea sa nu e întâmplătoare. Dincolo de unicitatea sa, nu se mai află în patrimoniul exclusiv al MApN. Accesul poate fi ușor din două artere mari: Centura Bucuresti si E85. Zona este in dezvoltare rezidentială și poate să se lege ușor de alte puncte de atracție din zonă – Balta Vrăjitoarelor. Fiind un fort mare ca dimensiuni poate suplini și nevoia de spații verzi și de agrement, deși el este cuprins în cadrul Polului Galben – cel al artelor. Pe fondul unei lipse acute de spații de ateliere pentru artiști – acest loc ar putea fi ideal ca spațiu principal pentru ateliere și program de reședință artistică.

Credit foto VRPA

Fortul 6 Afumați, ca spațiu principal pentru ateliere ar putea oferi în plus un program de rezidență artistică, cu următoarele spații auxiliare:

  • Rezidență temporară pentru artiști vizuali: spații individuale cu atelier propriu și zonă minimă de locuit pentru artiști români și străini care câștigă burse culturale pe durata limitată.
  • Gradene / tribună / catwalk pentru mici spectacole
  • Spații atelier pentru cursuri cu școlari.

Pentru administrarea acestui tip de spațiu pentru artă ar fi nevoie de:

  • Acces ușurat – auto și cu transport în comun, biciclete și pentru persoane cu dizabilități (între timp standarde obligatorii în UE)
  • Parcare: fiind spații de lucru, parcare dimensionată mai mic decat la un obiectiv turistic
  • O punere în funcțiune relativ minimală într-o prima fază: instalații electrice, termice, apă-canal. În acest moment, instalațiile interioare – electrice, sanitare, de ventilație – acolo unde mai există urme din ele, sunt nefuncționale.

Pentru administrarea acestui tip de spațiu pentru artă ar fi nevoie de:

Exemple similare: Fabrica de armament / muniție: ZKM Karlsruhe sau USF Bergen, fosta fabrică de sardele,spațiu pentru artiști din 1984.

Imagini actuale