Bateria 9-10 Cățelu este o fortificație de tip 3 și este foarte similară cu cea de la Domnești. Ea a avut o istorie identică cu majoritatea fortificațiilor din jurul Bucureștiului, doar că astăzi este cea mai cunoscută şi vizitată baterie. Fiind complet despădurită, aceasta este situată lângă un drum important – autostrada A2 spre Constanţa, ceea ce constituie un mare atuu. În plus este una dintre puținele fortificații la care se poate ajunge cu metroul, fiind la o distanța mică de ultima stație de la Angel Saligny.

Dacă este cea mai vizitată, implicit este şi cea mai insalubră dintre baterii, cu mormane de deşeuri chiar în şanţul posterior (de acces). Cum aminteam este o baterie de tipul 3, utilizată ocazional şi de jucătorii de airsoft, cu un poligon mare și abandonat în față. Bateria 9-10 Cățelu este în prezent în patrimoniul Consiliul Local Glina prin H.G 421/2000 HG, ceea ce reprezintă un alt atuu important.

Accesul liber. Din fericire, construcţia autostrăzii nu a afectat şi bateria, până la baza ei fiind chiar un drum de maşină direct din sensul giratoriu. În 2017 se afla o barieră la începutul drumului de acces, pentru a face imposibil accesul cu mașina. Aceasta a fost dată la o parte, motiv pentru care au fost aruncate aici câteva tone de deșeuri. Starea fortificației este, din păcate, una destul de precară din cauza mormanelor de gunoi situate pe mai multe laturi ale construcției. Igienizarea este un prim pas important în reamenajarea ei.

Bateria a fost gândită ca un element important al Polului Galben – cel al Artelor, pentru că accesibilitatea spațiilor pentru publicul larg poate determina transformarea ei într-un spațiu de expunere și nu numai. De asemenea vechiul poligon de față poate servi pentru diverse scopuri – patinoar iarna și loc pentru târguri vara. De asemenea se pretează bine ca spațiile interioare să poate servi scopuri diverse de la mici studiouri de dans și muzică, la săli de repetiții sau alte activități necesare, inclusiv working-hub sau altele. Bineințeles pot să fie deservite de mici zone gastro și/ sau cafenele. Toate spațiile închiriate pentru activități comerciale ar putea să asigure o sustenabilitate pe termen lung al bateriei.

Imagini cu fortificația azi: